Pages

Thursday, 18 February 2016

Cara Buat Doh Pizza

Nak tau pasai pa aku nak sangat-sangat resepi buat doh pizza sendiri ni...??? Sebabnya haritu aku buat pizza tapi doh tak jadi... Uli punya uli pun tak jadi lah 😝. Tension aku. Nasib baik lah pizza tu boleh dimakan jugak... Kalau tak bazir saja kena buang kan huhu...

Kena praktis ni bia jadi dulu... Baru boleh buat overall pizza. Sebab yang filling tak ada masalah... Masalahnyaaa doh la... Kalau tak jadi tak best jugak kan haha...

Jom tengok cara-cara nak buat doh pizza... 


--------------------------------
BAHAN-BAHANNYA:
-------------------------------
11/2 cawan Air Suam
2 sk Yis
Secubit Gula
4 cawan Tepung Gandum
1/4 sk Garam
1/4 cawan Olive Oil
Sedikit Olive Oil (Lumur) - guna minyak biasa pun tak apa

------------------------------------------
CARA-CARA MEMBUATNYA:
------------------------------------------
- Campurkan gula ke dalam air suam dan masukkan yis. Kacau rata dan biarkan selama 5 minit tanpa dikacau lagi.

- Ayak tepung ke dalam mangkuk.

- Masukkan garam. Buatkan satu lubang di tengah tengah tepung. Tuangkan olive oil ke dalamnya, diikuti dengan air yis tadi.

- Ambil pisau dan dilalukan seolah memotong kek dari tepi ke tepi sehingga menjadi sebati.

- Uli, gulung doh sehingga tidak melekat di tangan.

- Taburkan tepung gandum atas papan pencanai. Uli doh sehingga rata dengan meletakkan tangan di kedua dua tepi doh, dilipat ke tengah dan ditolak ke depan dengan kedua dua tangan.

- Sapukan olive oil di mangkuk dan letakkan doh yang siap diuli di dalamnya. Sapu lagi olive oil di serata permukaan diatas doh.

- Akhir sekali tutup dengan plastic wrap dan biarkan doh selama 30 minit. Keluarkan doh yang dah naik berkali ganda, tumbuk dan bahagi kepada 2 bahagian.

- Sapukan dulang pizza dengan butter. Leperkan doh pizza dan dicucuk cucuk sedikit dengan garfu bagi mengeluarkan udara. Bolehlah disapu dengan sos pizza dan letaklah apa apa topping pizza yang disukai.

- Siaaap & sedia untuk diletakkan sos dan topping ...

Korang kalo nak buat doh tu pastikan yis aktif ye. Aku buat berkali-kali yis tu tak berbuih sangat. Berbuih sikit saja. Last sekali pizza aku dah ada semua rasa tapi doh tak mengembang. Nasib lah bole dimakan jugak hoihhh 😆😆...

Ni aku nak share jugak la gambaq-gambaq pizza yang aku buat. Walaupun tak berapa jadi sebab doh tak mengembang huhuhu 😢.

Doh + Sos Prego

Tabur Capsicum, Daging Ayam, Isi Ketam, Cheddar & Mozarella Cheese
banyak-banyak

Bake in oven

Seafood Pizza done!

Ada rupa kan? Bhahahaha.... Takpa la gagal sekali tak semestinya gagal berkali-kali. Nanti bole cuba lagi time free kehkeh 😀😁😂.