Aku ingat lagi pertama kali buat #KekBatik ni, aku buat masa office masih lagi di I-City. Masa ni Kak Fatimah yang bagi resepi dekat aku. Dia bawak kek batik yang dia buat ke office. Dah makan sedap pulak kan... Tu laaaa terus ambik resepi. Masa wekend baru aku cuba buat kek batik ni. Senang saja rupanya.... Tak banyak barang jugak pakai...
K E K B A T I K
Resepi: Rasaliza's Kitchen
----------------------------
BAHAN-BAHAN
----------------------------
1 buku Butter
1/2 tin Susu Pekat Manis
2 cawan Vico
2 sb Serbuk Koko
1 sk Esen Vanila
1 paket Biskut Marie
-----------------------------------------------
CARA-CARA MEMBUATNYA
-----------------------------------------------
1) Masukkan Butter dan cairkan. Setelah cair, masukkan Susu Pekat. Panaskan dengan api sederhana.
2) Masukkan Vico dan Serbuk Koko. Gaul hingga sebati sampai Vico tak berketul-ketul.
3) Masukkan Esen Vanila. Gaul sebati.
4) Masukkan Biskut Marie yang telah dipatahkan dan gaul sekata.
5) Ambil bekas. Masukkan adunan kedalam bekas dan padatkan kek.
6) Simpan kek dalam peti sejuk selama 4 jam.
Tadaaaaa!!!! Dan boleh makan hehehe....
NOTA:
*Kalau suka #KekBatik yang ranggup, jangan campurkan Biskut Marie dalam campuran Vico. Anda kena susun lapisan Biskut dengan lapisan Vico berselang seli.
*Boleh tukar Vico dengan Milo.