Pages

Wednesday 27 March 2019

Butterfly Rainbow Cupcakes Kurang Manis

Azrul nak balik hujung minggu ni. Jadi kepala aku ni mula la berfikir fikir nak buat apa masak apa... Disebabkan sambutan birthday dia kali ni lain.... sebab masing masing jauh kan.. memang masa hari birthday dia tu, wish dari jauh sajalah... Dah la haritu masa sambutan advance tu, sambut macam tu je hehe... tapi tulah best sebenarnya. Kami ni macam tu saja sambutannya... tak ada lah gah dan mewah sangat. Tak adalah hadiah mahal dan nak hadiah ja selalu.... Janji masing masing ingat antara satu sama lain. Tu pun dah cukup bagi kami.

Jadi aku mula lah search bermacam macam resepi... aku nak masak sikit untuk sambut post birthday Azrul pulak... cari punya cari... aku terfikir nak buat cupcakes dan cream puff... jadi aku try la search cupcakes... cream puff aku tak search dah sebab dah memang ada aku catat haritu. Untuk resepi cream puff, hampa boleh tengok kat SINI okay.

Okay sambut balik bab cari resepi cupcakes tadi, cari punya cari aku tertarik dengan satu resepi ni dari blog Masam Manis. Resepi dia ialah Butterfly Rainbow Cupcakes lah... cumanya as usual, aku akan tukar sikit sukatan gula sebab aku memang tak suka masak yang manis manis sangat....


Ninnn dia rupa cupcakes tu... cantik sangat kejadiannya... cumanya kepak tu tak berapa nak keatas sebab whipping cream duk mencair... kalut sangat aku nak ambil gambar... hahaha... okay jom kita tengok resepinya katt bawah keyh

BUTTERFLY RAINBOW CUPCAKES
11/2 cwn Tepung Gandum
2 sk Baking Powder
Secubit Garam
1/2 cwn Butter - suhu bilik
1/2 cwn Gula Kastor - nak kurangkan lagi pun boleh kalau taknak manis Nak manis tambah aje lg
3 bj Putih Telor Saiz B - suhu bilik
1 sk Esen Vanila
3/4 cwn Susu Segar - suhu bilik

1. Ayakkan tepung, baking powder dan garam. Ketepikan.
2. Dalam bekas mixer, pukul butter dan gula sampai kembang dan gebu atau butter bertukar menjadi warna putih.
3. Masukkan Telor putih dan pukul lagi sehingga menjadi gebu dan ringan.
4. Masukkan esen vanila.
5. Kemudian slowkan mixer ke level perlahan sekali. Masukkan tepung berselang seli dengan susu segar.
Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik.
Tepung kena berselang seli dengan susu. Mulai dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga.
Maksudnya: tepung - susu - tepung - susu - tepung - susu - tepung

6. Then bahagikan adunan sama banyak kepada 6 bekas berlainan. Letakkan pewarna.
7. Tompokkan setompok warna berlainan warna dam bekas paper cup sehingga adunan habis.
Nak masukkan adunan dalam piping bag pun boleh, nak guna sudu pun boleh. Ikot kesesuaian barang hampa.
8. Panaskan oven terlebih dahulu. Bakar dalam oven selama 25 minit pada suhu 170C atau sehingga masak. Boleh guna lidi untuk cek samada cupcake masak atau tidak.


CARA CARA MEMBUAT RAMA RAMA
1. Potong permukaan cupcake dengan pisau.
2. Permukaan yang dah dipotong tu, kita potong tengah menjadi 2 bahagian.
3. Paipkan whipping cream diatas kek tadi.
4. Susunkan permukaan cupcake yang sudah dipotong tadi diatas whipping cream menjadi bentuk rama rama.
5. Letakkan manik sebagai badan rama rama.


Kalau nak buat cream yang tahan lama, hampa boleh cuba resepi dibawah ni

BUTTERCREAM
80g butter
250g creamwell
1/2 cwn icing sugar
1/4 cwn golden syrap

1. Potong butter menjadi kiub. Satukan butter dengan creamwell dan pukul hingga kembang dan putih.
2. Ayakkan icing sugar dahulu. Masukkan icing sugar dan golden syrap kedalam creamwell yang dipukul kembang tadi. Gaul rata menggunakan spatula.
3. Kemudian bolehlah letakkan pewarna mengikut warna pilihan.
4. Masukkan buttercream ke dalam piping bag dan nozel pilihan dan bolehlah dipaipkan pada cupcakes.

Kalau nak makan sendiri dan nakkan rasa yang lebih sedap, boleh lah cuba resepi dibawah ini

FRESH CREAM FROSTING
2 cwn Non Dairy Whipping Cream
1/2 cwn icing sugar
1 sk esen vanila

1. Pukul whipping cream hingga menjadi kental.
2. Masukkan icing sugar dan esen vanila. Pukul lagi sehingga whipping cream menjadi 'stiff'.
3. Boleh lah didecokan di cupcakes ikot kreativiti sendiri.


No comments: