🎼Berakhir sudah... pencarian cinta kuuu....
Diri ini tak lagi sepiiii...
Kini aku tak sendirii....🎼
Tetiba masuk lagu ni pulak haaa... eh 😆!
Kalau sapa tau, cuba teka ni lagu apa... kita tengok sapa yang kena jeng jeng jeng...
Aku ni boleh dikatakan peminat cream puff jugak laa... tapi takde lah aku nak beli hari hari kat luar tuuu... lingkup jugak poket aku kalau hari hari belinya hahaha...beli pun kadang rasa tak berapa nak sedap rasa macam tak puas hati jugak kan.
Haritu pergi jalan jalan dengan Azrul dekat Ipoh Parade, pergi sebab aku nak cari ANAS cosmetics kat SASA je. Tapi bila tanya staff SASA, ANAS cosmetics tak masuk situ pun. Jadi takpe lah.. jalan2 lah kejap sambil duk usha Hokkaido Tart... Nak beli tak beli nak beli tak beli.. last last beli... Yalah Hokkaido Tart kan sedap gila... rugi ooo tak beli haha... Lepas beli Hokkaido Tart, kami pi la jalan jalan lagi kot belah depan sana... tup tup terjumpa this kedai nama apa entah aku tak ingat... mula mula ingat nak beli air je sebab dahaga gila time tu. Tengok kat ruang depan kedai tu ada cream puff... tengok helok dah cream puff dia. Memang menarik la tengok sebab cream dia macam macam warna ada... pink ada, mak kau hijo ada.. eh! hijau ada... coklat pun ada... tengok memang terliur dah... Apalagi beli la 3 ketoi. Satu puff tu dia jual RM2... beli sekali coklat ais. Makan makan ja ya Allah.... roti dia keras beb... Azrul tu pun merungut cakap roti keras... tak ka potong stim dah tu..
Aku dah jenis yang makan tu, tapi teringat pulak... Kesudahnyaaa... misi mencari resepi bermula la... tapi idoknya lerr aku buat time time tu jugak... Nak masak ni kena ada feel. Kalau tak ada feel memang tak jadi lah...
Haaa tengok versi kejadian cream puff aku... macam macam versi ada... dari kecik lote sampai la ke tembam haaaa hahaha..... dengan cream nya memang aku letak banyak gila... sebab apa... sebab makan tu rasa cream mencair dan lembut saja dalam mulut memang mengigau laaa... sedaaappp baqhang hahaha... ni pun merecik je ayaq liuq aku time menaip ni... sebab terbayang rasa roti puff yang lembut dan cream yang mencayaq dalam mulut... fuuuhhhhh.... tak senonoh aku ni haha...
CREAM PUFF WITH CHOCOLATE GANACHE on top
Okay ni bahan bahan untuk buat roti puff ni:
1/2 cawan tepung gandum
50ml air
50ml susu cair
40g butter
2bj telor
*NOTE: boleh double triple kan bahan bahan untuk dapatkan cream puff yang banyak.
Cara cara nak buatnya:
1. Panaskan air, susu dan butter hingga menggelegak dan sebati. Pastu masukkan tepung. Kacau rata.
2. Apabila doh sejuk, masukkan telor satu persatu.Kacau rata.
3. Paipkan doh. Nak guna nozal binta boleh tak bintang pun takpa. Aku guna nozal biasa saja... dah paip doh tekan sikit pastu paip lagi tekan lagi... jadi la macam dalam gambar tu..
4. Bakar pada suhu 125C selama 20 minit. Dah habis masa sambung lagi bakar selama 20 minit. Biar sejuk.
Bawah ni pulak untuk buat cream dia:
KRIM
250g whipping cream
1sb gula aising
Cara cara nak buat krim dia senang saja:
1. Pukul whipping cream dengan gula sampai la kembang or stiff.
2. Boleh letak dalam piping bag dan paipkan ke dalam cream puff.
Untuk buat topping Coklat Ganache, untuk kita letak atas cream puff tu.... bahan bahan nya seperti dibawah...
COKLAT GANACHE
20g coklat masakan
5sb whipping cream
Hampa cuma perlu cairkan coklat dengan whipping cream saja. nak lebihkan coklat dan whipping cream pun boleh...
Dah sejuk sikit boleh lah hiaskan pada cream puff.... ikotkan elok sikit kalau guna botol yang ada muncung 3 tu... tapi aku malas nak cari dah... aku guna sudu saja tu yang selekeh sikit tu hahaha... tapi apa yang penting... yang pentingnya rasa dia memang sedap... komfim mengigau hahaha...
Letak lah dalam peti ais hampa. Sedap dimakan time sejuk. Pastu hampa tengok sat saja habis weh....
Selamat mencuba kepada yang nak mencuba....
No comments:
Post a Comment